ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

π. Στέφανος Στεφόπουλος

 

    Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τροχαίων ατυχημάτων ή δυστυχημάτων με μικρές ή μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, μικροτραυματισμούς, εχθρικές "συρράξεις", ξεκαθάρισμα "λογαριασμών", ύβρεις, χειρονομίες όχι και τόσο ευγενείς και άλλα πολλά. Πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται υπέρμετρα στους δρόμους, "επενδύοντας" στην άσφαλτο μεγάλο μέρος της παραγωγικής ζωής τους.

Ὁ θάνατος τῆς οἰκονομικῆς κρίσεως

Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας,

Μέγας Ὑμνογράφος τῆς τῶν Ἀλεξανδρέων Ἐκκλησίας

 

   Ἀφήσαμε νὰ δύσει στὴν κοινωνία μας ὁ ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, ὁ ἥλιος τῆς εὐσπλαγχνίας, τῆς ἀνιοτελοῦς θυσιαστικῆς ἀγάπης καὶ νυχτώσαμε στὴν οἰκονομικὴ κρίση. Φθάσαμε νὰ ζοῦμε μέσα σὲ ἕνα πυκνό, ἀδιαπέραστο σκοτάδι, ὅπου τὸ «φῶς τοῦ Χριστοῦ» ποὺ «φαίνει πᾶσι» ἔχει ἐξωστρακισθεῖ. Δὲν φαίνεται τίποτα στὸν ὁρίζοντα καὶ ἀκούγεται μόνο ἡ θρηνητικὴ κραυγή μας «ἀπωλέσαμε τὸ πᾶν», χάσαμε τὰ πάντα.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Η' ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΙΣΜΟΣ;

π. Στέφανος Στεφόπουλος

    

       Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το θέμα του εθελοντισμού από πολλούς σχετικούς με τους αγώνες του 2004 και μη σχετικούς και ο καθένας προβάλλει την άποψή του/της τεκμηριωμένη και μη. Αυτό είναι θεμιτό και είναι δικαίωμα του καθενός μας να υποστηρίζει την άποψή του, όχι όμως να προσπαθεί να αναβαθμίσει τον "εθελοντισμό του 2004" σε υπέρτατη ανθρώπινη αξία και εθνική ανάγκη. Υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο και σε αυτές θα αναφερθούμε στη συνέχεια.

Ο   ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ   ΓΑΜΟΣ ΩΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

π. Στέφανος Στεφόπουλος

     Παρατηρείται στις μέρες μας εκτός από την αλλοίωση του ήθους και αδιαφορία περί του περιεχομένου της πίστεώς μας με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να διακρίνουμε το σωστό από το λανθασμένο. Ένα κλασσικό πια παράδειγμα αποτελεί ο τρόπος τέλεσης αλλά και συμμετοχής μας στο μυστήριο του γάμου.

«ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ» ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

 π. Στέφανος Στεφόπουλος

    

     Με την ευκαιρία των πολλών εορτών αγίων του Ιανουαρίου, χρήσιμο θα ήταν να αναφερθούν ορισμένες παρανοήσεις που όμως έχουν πια ριζώσει στο "πετσί" μας και δύσκολα γίνονται κατανοητές. Είναι πανάρχαιο έθιμο και χαρακτηριστικό στοιχείο της παράδοσής μας τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο να "παίρνουν" τα ονόματα των παππούδων και γιαγιάδων τους.