Αντισυνταγματάρχη Χρ. Δ. Χριστόπουλου
ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
ΣΛΑΥΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΝ
ΜΕ ΙΘΥΝΟΝΤΑ ΝΟΥΝ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1826 ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ
Η ανθελληνική πολιτική της Ρωσίας πάντοτε είναι η αυτή και συνεχώς προπαρασκευάζει θανατηφόρα πλήγματα κατά της Ελληνικής φυλής. Το έτος 1826 όμως, απεκαλύφθη η Ρωσική πολιτική· εν όλη αυτής τη γνμνότητι. Μέχρι της εποχής εκείνης, η Ρωσία εμάχετο, προς πραγματοποίησιν των σκοπών της, υπό την σημαίαν της υπερασπίσεως, δήθεν της Ορθοδοξίας. Από της εποχής όμως αυτής, απέβαλε τας επιφυλάξεις, αφήρεσεν εντελώς το προσωπείον της δήθεν υπερασπίσεως της Ορθοδοξίας και κατήλθεν εις τον αγώνα αναπετάσασα, μετά θράσους τήν σλαυϊκήν σημασίαν.
Μέλημα, πάντοτε, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ως και της σημερινής **Σοβιετικής Ενώσεως, είναι η κατάκτησις της Κων/πόλεως και η κατοχή των στενών του Βοσπόρου και του Ελλησπόντου· η δε προς τούτο πολιτική της καταρτίζει διάφορα σχέδια. Από τας διαφόρους δοκιμάς απεκρυστάλλωσεν δύο σχέδια:
Το εν είναι η απ’ ευθείας κατάληψις της Κων/πόλεως. Το έτερον, η ιδιοποίησις της χερσονήσου του Αίμου σλαυϊκώ δικαιώματι, δια της δημιουργίας σλαυϊκής συνειδήσεως των κατοικούντων εις τας, εκείθεν και εντεύθεν του Αίμου περιοχάς, ως και των τοιούτων της κοιλάδος του Έβρου. Επιτυγχάνοντος του δευτέρου σχεδίου ταυτόχρονος θ’ απέβαινεν η κάθοδος των Σλαύων εις το Αιγαίον και ανέτως είτα η κατάληψις των Στενών και της Κωνσταντινουπόλεως.
Αμέσως μετά το 1830, κατόπιν των συμπερασμάτων των ακολουθησάντων την ρωσικήν προπαγανδιστικής εκστρατείαν, εις την χερσόνησον του Αίμου, επιστημόνων και πολιτικών, οργανούται εντατική προπαγάνδα εις ολόκληρον την Ρωσίαν υπέρ των «αδελφών Σλαύων» της Βουλγαρίας, η οποία ευρίσκει σοβαράν απήχησιν εις τους Ρώσους διανοουμένους και πλουσίους.
Το 1835, ο εξ Οδησσού Ρώσος έμπορος και διανοούμενος Αμπριλώφ, ιδρύει το πρώτον, εν τη νεωτέρα ιστορία, βουλγαρικόν σχολείον εις Γάδροβον, πλησίον του Τυρνόβου, παλαιός πρωτευούσης της Βουλγαρίας.
Μέχρι το 1854 η Ρωσία ιδρύει 50, εν όλω, βουλγαρικά σχολεία, εν Βουλγαρία συντηρούμενα, πλουσιοπαρόχως, υπ’ αυτής, με Ρώσους διδασκάλους και με υποτρόφους μαθητάς.
Η Ρωσία δεν παραβλέπει το Κοσσιφοπέδιον και την Βόρειον Μακεδονίαν, όπου ιδρύει οκτώ σχολάς εις Νευροκόπιον, Βελεσσά, Ιστίπ, Κιουστεντήλ, Βράνια, Δούπνιτσα, Τζουμαγιάν και Ρίλα, δια να συνεχίση και αργότερον και προς Νότον. Ούτω έγινε το πρώτον βήμα δια τον εκσλαυϊσμόν της Ελληνικής Χερσονήσου υπό των Ρώσων. Ταυτοχρόνως με την ίδρυσιν των σχολείων, ήρχισε καθευδούσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εργαζόμενη δραστηρίως η Ρωσική προπαγάνδα εις την Βουλγαρίαν, Ανατολικήν Ρωμυλίαν και Β. Μακεδονίαν.
Πλήθος Ρώσων προπαγανδιστικών μετημφιεσμένοι εις ρασοφόρους εμπόρους τεχνίτας, γυρολόγους και μικροπωλητάς, περιτρέχουν την Μακεδονίαν, Ανατολικήν Ρωμυλίαν και Βουλγαρίαν. Προσφέρουν δωρεάν ως επί το πλείστον, τας υπηρεσίας των και μικροδώρα χρήσιμα εις τους χωρικούς. Υποβάλλουν, επιτηδείως, εις τους Ελληνοφώνους και Σλαυοφώνους πληθυσμούς ότι είναι Βούλγαροι και ότι: «έχουσι πανάρχαια και αναφαίρετα δικαιώματα επί της Ανατολικής Ρωμυλίας, Μακεδονίας και Θράκης και ότι η ανάκτησις των εδαφών αυτών είναι έργον αποκαταστάσεως του απωλεσθέντος, δια μέσου των αιώνων, Βουλγαρικού δικαίου». Οι ίδιοι μετημφιεσμένοι προπαγανδισταί, πλην της προπαγάνδας, την οποίαν διεξήγον, οργανώνουν δίκτυα πληροφοριών και περισυλλέγουν χρησίμους εις το έργον των πληροφορίας, τας οποίας διαβιβάζουν εις τα κατά τόπους ρωσικά προξενεία.
Απεκαλύφθη επανειλημμένως, ότι πολλοί εκ των μετημφιεσμένων αυτών προπαγανδιστών ήσαν Αξ/κοΙ του Τσαρικού Στρατού, Ρώσοι δημόσιοι υπάλληλοι και εθελονταί λόγιοι. Οι ίδιοι, αργότερον, ονομασθέντες «κομιτατζήδες» είναι εκείνοι που έθεσαν τας βάσεις του Ανταρτικού ένοπλου αγώνος κατά των Ελλήνων των ανωτέρω περιοχών. Συγχρόνως, καταβάλλεται προσπάθεια όπως πεισθούν οι Βούλγαροι ότι αν απώλεσαν εύκλειαν και δύναμιν, τούτο οφείλεται εις τους Έλληνας και εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον.
Το 1845 ιδρύεται εις Μόσχαν Κομιτάτον υπό την ανωτάτην προδρείαν του Πρυτάνεως του εκεί Πανεπιστημίου Μασέτιεφ, βοηθουμένου υπό τριών ονομαστών Πανσλαυϊστών των Κάτκωφ, Κομινώφ και Ατακώφ δια την διεύθυνσην της Ρωσικής προπαγάνδας εν τη Ελληνική χερσονήσω.
Το Κομιτάτον τούτο, δια των τεραστίων υλικών μέσων άτινα ετέθησαν εις την διάθεσίν του, ειργάζετο δια δύο κλάδων.
Ο εις κλάδος ανέλαβε την ευθύνην όπως, διά παντοίων μέσων, δημοσιογραφίας, συγγραμμάτων, πλαστών στατιστικών και εξαγοράς ξένων πολιτικών προσώπων, πείση την κοινήν γνώμην της Ευρώπης ότι η Ανατολική Ρωμυλία, η Θράκη και η Μακεδονία κατοικούνται από Σλαύους, ότι ιστορικώς, ήσαν τμήματα της Βουλγαρικής επικρατείας και ότι οι διαβιούντες εκεί ελληνικοί πληθυσμοί, δεν είναι τίποτε άλλο ειμή Βούλγαροι, εξελληνισθέντες βίαια υπό του Έλληνος Οικουμενικού Πατριάρχου, ενιχυομένου εις τούτο παρά Τούρκων και Ελλήνων κακοποιών.
Ο έτερος κλάδος ανέλαβεν ως πεδίον δράσεως την Ελληνικήν Χερσόνησον με αποστολήν την αφύπνησιν του βουλγαρικού εθνικισμού και τον εκσλαυϊσμόν των μη σλαυϊκών στοιχείων.
Ο μεν πρώτος κλάδος κατά τα πρώτα βήματα της δράσεώς του, έσχεν επιτυχίας, κυρίως λόγω της απολύτου αγνοίας, ήτις επεκράτει εις την Δύσιν επί της πραγματικής Εθνολογικής καταστάσεως εν τη Ελληνική Χερσονήσω. Είναι γνωστόν πόσον δύσκολον ήτο την εποχήν εκείνην να περιέλθουν Ευρωπαίοι την Ελληνικήν Χερσόνησον και πόσον ολίγον ενδιαφέρον υπήρχε προς τούτο. Οι ενδιαφερόμενοι δια τα πράγματα της Ανατολής, ηρκούντο να σχηματίζουν γνώμην αναγιγνώσκοντες, τα μόνα τότε, υπάρχοντα περί Βαλκανικής Χερσονήσου, βδελυρώς ψευδή αναγνώσματα της ρωσικής προπαγάνδας.
Τουναντίον, ο δεύτερος κλάδος, ελάχιστας επιτυχίας είχεν, λόγω της αντιδράσεως, πλην των άλλων, και αυτών τούτων των σλαυοφώνων πληθυσμών της Ελληνικής Χερσονήσου. Κατόπιν τούτου, εις την Ρωσίαν αρχίζει να ωριμάζη η αντίληψις ότι, προς επίτευξιν του επιδιωκομένου σκοπού, η σλαυϊκή προπαγάνδα έδει να στηριχθή επί του θρησκευτικού παράγοντος, δια της καταλλήλου αναπτύξεως της εχθρότητος του Σλαυοφώνου κλήρου προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Εις τα ακολουθούντα κεφάλαια θα ίδωμεν πως το σλαυϊκόν κομιτάτον επέτυχε το ανωτέρω σχέδιόν του.
Το 1857 ιδρύεται, εν Μόσχα, η «Σλαυϊκή Αγαθοεργός Αδελφότης»· Εταιρία ήτις, υπό τον συγκεκαλυμμένον φιλανθρωπικόν της τίτλον, συλλέγει χρήματα εις Ρωσίαν και εις ολόκληρον την Ευρώπην, προς ενίσχυσιν των αναξιοπαθούντων Σλαύων της Ελληνικής Χερσονήσου. Εν τη πραγματικότητι, δεν ήτο τίποτε άλλο παρά εν παρακλάδι του Κεντρικού Κομιτάτου, του οποίου τα μέλη καμουφλαρισμένα με τον σταυρόν της χριστιανικής αλληλεγγύης, περιτρέχουν, μέχρι του 1906 και αργότερον ακόμη, την Ελληνικήν Χερσόνησον και σκορπίζουν τον τρόμον και τον θάνατον εις τους Χριστιανούς Έλληνας.
Ασφαλώς, την «αγαθοεργόν» τούτην αδελφότητα θα εμιμήθη, μετά ένα σχεδόν αιώνα, επί κατοχής, το σλαυικής εμπνεύσεως Ε.Α.Μ. όταν ίδρυσεν, εν Ελλάδι, την «Εθνικήν αλληλεγγύην», της οποίας τα εγκλήματα είναι τόσον πρόσφατα.
Πηγή: Το βιβλίο «Ελληνορωσικαί σχέσεις διά μέσου των αιώνων», του Αντισυνταγματάρχη Χρ. Δ. Χριστόπουλου το οποίο εκδόθηκε το **έτος1967. ΠΗΓΗ: Ελληνικό Ημερολόγιο
Η στάση του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στα προβλήματα του Πανσλαβισμού
ΠΑΝΣΛΑΥΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΣΛΑΒΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ